EMDR TERAPİSİ

Emdr Nedir ?

EMDR, (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) yani "Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme " teriminin kısaltmasıdır. Özellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) tedavisi için geliştirilmiş olan, geleneksel olmayan bir psikoterapi yöntemidir. Travma sonrası stres bozukluğu, genellikle askeri hizmet, fiziksel saldırı, cinsel taciz veya trafik kazası gibi travmatik deneyimlerin ardından ortaya çıkan bir ruhsal durumdur.

EMDR terapisi , duygusal acıların iyileşmesinin uzun bir süreç gerektiği fikrine alternatif bir yaklaşım sunar. Yapılan araştırmalar, EMDR terapisiyle insanların yıllar süren geleneksel psikoterapinin sağlayabileceği faydaları daha kısa sürede deneyimleyebileceğini göstermektedir.

Bu terapi yöntemi, bedenin fiziksel yaralanmaları iyileştirebildiği gibi zihnin de psikolojik travmaları iyileştirebileceği fikrine dayanır. Örneğin, bir kişi elini kestiğinde, vücut normalde yarayı kapatmaya başlar. Ancak yara yabancı bir cisimle tahriş edilirse veya tekrarlanan yaralanmalar olursa, iyileşme süreci aksayabilir. Ancak yabancı cisim kaldırıldığında, iyileşme yeniden başlayabilir. EMDR terapisi , benzer şekilde, zihinsel süreçlerde travmatik olayların meydana geldiğini belirtir. Beyin, doğal olarak ruh sağlığını korumaya yönelik çalışır. Ancak travmatik olaylar bu sistemi engelleyebilir veya dengesizleştirebilir, bu da duygusal acıya yol açabilir. EMDR terapistleri , bu tür blokları ortadan kaldırmak için öğrenilen ayrıntılı protokoller ve prosedürler kullanarak hastalara yardımcı olurlar.
 

Tüm dünyada 100.000'den fazla uzman tarafından kullanılan bu tedavi yöntemi, son 25 yılda milyonlarca kişinin başarıyla tedavi edilmesine katkı sağlamıştır.

EMDR Seansından Ne Beklenebilir?

EMDR tedavi seansları , genellikle 90 dakikaya kadar sürebilir. Bu seanslar sırasında terapist, bireyin yüzünün önünde parmaklarını ileri geri hareket ettirerek, bireyin bu hareketleri gözleriyle takip etmesini sağlar. Aynı zamanda, EMDR terapisti bireyin rahatsız edici bir olayı hatırlamasını, olayla ilişkilendirilen duyguları ve vücut hislerini yeniden yaşamasını teşvik eder.

Terapist , bireyin düşüncelerini yavaşça daha hoşa giden yönlere doğru yönlendirmesine yardımcı olur. Bazı terapistler, parmak hareketleri yerine el veya ayak parmaklarına dokunma, müzik kullanma gibi farklı yöntemleri de tercih edebilirler. Bu tekniklere " bilateral stimülasyon " veya kısaca "BLS" denir.

EMDR tekniği kullanıldığında, uzmanlar bu yöntemin olumsuz duyguların etkisini azaltabileceğini düşünmektedirler. Her EMDR tedavisi öncesi ve sonrasında, terapist bireyden duygu durum düzeyini değerlendirmesini ister. Bu yöntem, bireyi rahatsız eden anıların daha az etkili hale gelmesini hedefler.

Çoğu EMDR araştırması travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireyler üzerinde odaklanmasına rağmen, EMDR deneysel olarak bağımlılık, kaygı bozukluğu, panik ataklar, yeme bozuklukları gibi diğer birçok psikolojik sorunun tedavisi için kullanılmaktadır.
 EMDR tedavi süresi , danışanın yaşadığı travma sayısına ve travma sonrası stres bozukluğunun başlangıç yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle, haftada bir ila iki kez olmak üzere toplam 6-12 seans şeklinde uygulanır. Bazı bireyler daha az seansta da fayda görebilirler. Tek olay travması yaşayan yetişkinler için tedavi süresi genellikle 5 saatin altında olabilirken, birden fazla travma yaşayan bireyler için daha uzun bir süre gerekebilir. EMDR seansları ardışık günlerde gerçekleştirilebilir.

Hızlı iletişim
  • 0850 474 78 40
  • 0538 245 78 88
  • metinhamurcu89@gmail.com
İletişim Formu
Hızlı iletişim